OpenEd10: Wat heb je nodig voor een succesvol OCW/OER-project?
Op de eerste dag van de OpenEd-conferentie verzorgde Wim Westera van de OU zijn keynote. Ik schreef hier eerder ook al een blog over.
Volgens Wim Westera heb je 6 zaken nodig voor een succesvol OCW/OER-project:
- Content
- Federated Search/harvesting
- Metadata
- Cross channel delivery
- Prosumers
- Interoperability
Als ik kijk naar TU Delft OCW dan zijn wij goed op weg. Hieronder een toelichting per punt.
Content
De content die wij beschikbaar hebben op ocw.tudelft.nl wordt door anderen erg gewaardeerd. Wij krijgen veel complimenten voor het materiaal van gebruikers, maar ook van andere OCW-teams.
Wat ik zelf nog een nadeel vindt, is dat ons materiaal niet optimaal geschikt is voor hergebruik. Het zijn voornamelijk pdf-bestanden en de video’s zijn streaming. We hebben hier in begin bewust voor gekozen om zeker te zijn dat de gebruiker hetzelfde ziet als wij. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst de content ook in andere formaten gaan aanbieden.
Federated search/harvesting
Federated search is belangrijk om je courses gevonden te krijgen. Binnen het OCW Consortium is gekozen om gebruik te maken van RSS 2.0 om dit te bereiken. Onze cursussen zijn dan ook te vinden via ocwconsortium.org, maar ook op andere sites, zoals ocwsearch.com, oerrecommender.org.
De courses zijn ook via OAI-PMH beschikbaar. Oorspronkelijk voor Lorenet, nu vooral voor onze eigen Discover en in de toekomst voor Wikiwijs. Wil je onze content ook harvesten dan mag dat natuurlijk. Neem contact op, dan krijg je alle info.
Metadata
Qua metadata hebben we gekozen om deze alleen toe te voegen op course niveau. Toen we oorspronkelijk begonnen in 2007, zijn we gestart op objectniveau. Vanwege de kosten die dit met zich meebrengt en de beperkte opbrengst, zijn we hier vanaf gestapt.
Cross channel delivery
Dit is een activiteit waar wij dit jaar mee begonnen zijn. In februari hebben wij onze iTunesU-kanaal gelanceerd. Daarnaast hebben wij ook materiaal staan op Youtube EDU-kanaal. Daarnaast hebben wij een aantal video’s staan op videolectures.net als test.
Op dit moment gebeurt het converteren voor de verschillende kanalen nog handmatig. We zijn druk bezig om dit te automatiseren, zodat we meer materiaal kunnen aanbieden via de verschillende kanalen. Ook is de afstemming tussen de verschillende kanalen nu nog niet optimaal doordat de kanalen bij verschillende onderdelen belegd zijn. Dit wordt komend jaar als het goed is verbeterd.
Prosumers
Hier gaat het vooral om de interactie en community building rondom de course. Hier zijn wij tot nu toe vrijwel niet mee bezig geweest. We gaan nu waarschijnlijk een pilot doen met OpenStudy.
Interoperability
Voor het uitwisselen van onze metadata maken we gebruik van een aantal standaarden. We zijn nog niet actief bezig voor de interoperabiliteit van onze content.
Al met al vind ik dat we het goed doen als instelling. Het wordt ook vaak genoemd als een succesvol project zowel intern als extern. Gelukkig zijn er ook nog voldoende verbeterpunten. Wat vind jij dat we zouden moeten verbeteren aan ocw.tudelft.nl?
No feedback yet
Form is loading...