STAP terug
Vorige week werd bekend dat het kabinet heeft besloten om te stoppen met STAP. Dit is een onverstandig besluit en niet goed voor levenslang ontwikkelen in Nederland.
Stimulering Arbeidsmarkt
STAP staat voor de regeling STimulering Arbeidsmarkt Positie en biedt werkende en werkzoekende van Nederland de mogelijk om jaarlijks 1000 euro subsidie te krijgen voor een bij- of omscholingscursus. Deze regeling was de opvolger van de belastingaftrek die we hiervoor hadden. Het doel van STAP was om het laagdrempeliger te maken voor alle inwoners om hier gebruik van te maken.
Zoals altijd met nieuwe regelingen is deze in het begin niet perfect en kwam STAP vooral in het nieuws door misbruik dat ervan werd gemaakt. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om deze misstanden aan te pakken en de regeling elke ronde weer te verbeteren.
Veel interesse
Je kan ook zeggen dat de regeling zeer succesvol was. Op 1 mei was binnen 3 uur het budget van 34 miljoen alweer verdeeld over 38.000 aanvragers. Dit betekent ook dat er meer dan 120.000 aanvragers teleurgesteld zijn. Dit voelt voor een deelnemer als een loterij.
Uit de gegevens van het UWV blijkt dat een groot deel van het budget terecht komt bij MBO-ers en ZZP-ers. Dus de doelstelling om laagdrempeliger te zijn, lijkt gelukt.
TU Delft Extension School
De TU Delft Extension School heeft ook aanbod dat in aanmerking komt voor de STAP-subsidie. Vanuit opleidersperspectief was de regeling erg bureaucratisch en zorgde voor veel administratief werk.
De Extension School heeft in 2022 meegedaan aan 4 rondes met 13 cursussen. Hiervoor kregen we 138 inschrijvingen, waarvan er uiteindelijk maar 15 deelnemers de subsidie daadwerkelijk gekregen hebben.
Alles bij elkaar maakt dat voor ons de regeling eigenlijk verliesgevend was.
Levenslang ontwikkelen
De reden om er toch aan deel te nemen was dat wij levenslang ontwikkelen (LLO) essentieel vinden voor de talentontwikkeling van de beroepsbevoling. Met alle uitdagingen die ons te wachten staan hebben wij iedereen hard nodig. Daar hebben universiteiten ook een duidelijke rol in, zoals ook duidelijk vermeld in de UNL position paper.
Het regeerakkoord zet vol in op bij- en omscholing voor de professionele ontwikkeling van de beroepsbevolking. Het is teleurstellend dat de STAP-regeling nu niet de kans krijgt om zich verder uit te ontwikkelen. Dit is een stap terug voor LLO in Nederland!
Ik roep het kabinet op nog eens goed na te denken of het nu wel verstandig is om volledig te stoppen met STAP. Je gooit hier alle investeringen die door de UWV en alle opleiders zijn gedaan in een keer mee weg. Het ontwikkelen van een alternatief kost tijd en ook weer veel geld.
No feedback yet
Form is loading...