Media-aandacht voor online onderwijs op de TU Delft
Afgelopen woensdag zat minister Bussemaker van onderwijs bij De Wereld Draait Door om te praten over de brief die zij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd (persbericht). In 13 minuten is dit besproken:
Ter voorbereiding hebben wij zowel contact met het ministerie als met de redactie van DWDD contact gehad, zodat de TU Delft goed naar voren zou komen. Helaas is ons videomateriaal, o.a. compilatie van materiaal dat studenten hebben ingeleverd, dat we hebben aangeleverd niet getoond, maar de minister maakt dat ruimschoots goed met de volgende teksten:
- "We hebben hele goede online colleges in Nederland. Delft loopt hierbij voorop met zonne-energie en watermanagement...."
- "Doe waar je goed in bent. Delft is de beste in zonne-energie. Dankzij een MOOC (...) hebben ze nu de grootste verzameling van digitale voorbeelden van zonne-energie"
Hoewel er als expert best wat valt aan te merken op de inhoud van het gesprek, heeft de minister het onderwerp hiermee goed op de agenda gezet.
Donderdag
Donderdag begon nog rustig met wat napraten over de uitzending, maar als snel kwamen er allerlei verzoeken van media voor interviews. Samen met Anka Mulder en Timo Kos had ik op eens een drukke dag. Na wat heen en weer bellen, kwam rond 10.30 het bericht dat NOS op 3 naar Delft zou komen voor een radio-interview en misschien later ook nog voor tv.
Om iets voor 12 uur was de radiojournalist hier voor een item van 1,5 minuut dat in het nieuwsbulletin van 13.00 op 3FM moest worden uitgezonden. Oftewel haastwerk.
Vantevoren hadden we afgesproken dat we het vooral over online onderwijs wilden hebben en niet specifiek over MOOCs. Helaas staat het item (nog) niet online, maar kreeg complimenten van collega's en vrienden.
Daarna was het dus de beurt voor de tv-opname van het NOS op 3-uitzending om 22.30. Ze arriveerden om 13.15 en uiteindelijke vertrokken ze pas weer om 16.00. In de tussentijd hebben we opnames gemaakt en interviews afgenomen:
- interview Anka Mulder (CvB-lid)
- Collegeopname in studio met professor Jules van Lier
- Interview met Jules van Lier
- Opname in 3me control room voor collegerama
- Opname in traditionele collegezaal dat via collegerama wordt vertoond (college differentiaal vergelijkingen)
- Interview met aantal studenten in collegezaal bij 3me
- Interview met de wiskundedocent Roelof Koekoek
- Interview met aantal studenten bij studievereniging Gezelschap Leeghwater
- Interview met mijzelf
Dit alles was ad-hoc geregeld. De professor Jules van Lier heb ik uit een vergadering gebeld en naar de studie laten komen. Het college van differentiaal vergelijkingen was toevallig het college dat op dat moment werd gegeven. Al met al ben ik tevreden met het resultaat van de uitzending, natuurlijk valt een deel van de nuance weg. Ook is Anka eruit gevallen, zelf zat ik er nog wel in:
Pierre Gorissen heeft al een mooie blog over de video geschreven. En Pierre, ik heb erop gestuurd dat we het niet over MOOCs, maar over online onderwijs hebben gehad.
Doordat ik druk bezig was met de radio en tv-opnames hebben Anka en Timo de journalisten van papierenmedia te woord gestaan.
Vrijdag
Op vrijdag kwamen de kranten uit. De volgende artikelen:
- Het Parool: Online onderwijs heeft toekomst
- Trouw: Ook online moet college punten opleveren
- AD/Haagsche Courant: Nooit meer naar school (met zo'n kop heb je het dus niet begrepen)
- Regionale kranten van Wegener (zoals De Gelderlander en Brabants Dagblad): Voortaan studiepunten voor online-onderwijs
Al met al ben ik tevreden met de aandacht die we als TU Delft hebben kunnen genereren op basis van een brief van de minister. Ons nieuws over online onderwijs komt de komende maanden nog. En hierdoor geinteresseerd geworden in ons online onderwijs, kijk dan vooral op onze website.
No feedback yet
Form is loading...