SISlink2010: Twee presentaties van de TU Delft
Gisteren was ik op de SISlink conferentie in Noordwijkerhout. Volgens de website is SISlink de "dé plek waar de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen rondom studentenadministratie, onderwijslogistiek en Studielink worden gepresenteerd en besproken. Bovendien is het de ontmoetingsplek voor instellingen en leveranciers op het gebied van studentinformatiesystemen (SIS-en)." Deze conferentie trekt een heel ander publiek dan de onderwijsdagen en ik kwam ook maar weinig bekende tegen. Op de markt stonden ook voornamelijk de bekende namen uit deze wereld, zoals PSB met Osiris, Scientia met Syllabus, Atos Origin, Cap Gemini, StudieLink.
Keynote Ron Bormans
De eerste keynote werd verzorgd door Ron Bormans (CvB-lid van de HAN en lid Commissie Veerman). Hij hield een goed verhaal over de commissie Veerman en hoe dit zich vertaald naar onderwijsadministratiesystemen. De belangrijkste boodschap van de commissie Veerman is eigenlijk dat we ons veel drukker moeten maken over het onderwijs en wetenschap. Dat is voor hem ook een reden om te pleiten voor meer geld voor het onderwijs. Als je in tijden van bezuinigingen extra geld krijgt, sta je in de schijnwerper en MOET je het waarmaken.
Onderwijsadministratiesystemen
We zijn de afgelopen jaren vooral bezig geweest om alles te uniformeren. Hij (en de commissie Veerman) pleit voor meer variëteit, dus niet alle opleidingen landelijk afstemmen. Uitdaging hierbij is dat het managen van variëteit moeilijker is dan het managen van uniformiteit. De verantwoordelijk moet dan namelijk terug naar de werkvloer. Voor de administratiesystemen moeten we juist zorgen voor uniforme logistiek. Dus we moeten toewerken naar verschillen in concepten en uniforme logistiek.
My TimeTable: integratie van Syllabus en Blackboard
Na de keynote was het tijd voor de eerste parallelronde.De eerste ronde verzorgde ik samen met TU-student Tom Verhoeff een presentatie over de building block die 4 TU-studenten voor ons gemaakt hebben om de roosterinformatie uit Syllabus te tonen binnen Blackboard. Tom hield een uitstekende presentatie over hoe het is ontstaan, hoe ze te werk zijn gegaan en zelfs een live demo. Er was duidelijk veel belangstelling uit de zaal, niet alleen van andere onderwijsinstellingen, maar ook de leverancier van Syllabus was geïnteresseerd. Zijn presentatie hieronder:
TU Delft goes mobile
In de tweede parallelronde mocht ik een presentatie verzorgen over de mobiele activiteiten van de TU Delft. Het verhaal heb ik inmiddels al een paar keer verteld, maar ik heb het deze keer natuurlijk wel weer geüpdate. De ontwikkelingen gaan nog steeds snel met mobiel. Hieronder mijn presentatie:
Er waren op vrijdag maar 2 parallelrondes, dus ik heb verder geen presentaties van anderen kunnen bijwonen. Als afsluiting was er nog de keynote van Bas Haring. Bas Haring werkt op de Universiteit Leiden als professor Filosofie. Ik heb hem recent nog gezien als spreker op TEDxRotterdam.
Deze keer ging zijn verhaal over drie woorden: vaagheid, grilligheid en inefficiëntie. Hij had hierover een uitstekend verhaal, zeker voor al die administratiemensen die streven naar volledige eenduidigheid, helderheid en efficiëntie.
Volgens Bas geloven veel mensen in dat het onderscheid in de wereld volledig eenduidig is. Dit is echter niet zo, de grenzen zijn vaak vaag. Als voorbeeld noemde hij twee soorten meeuwen op IJsland. Meer hierover staat hier.
Het tweede woord ging over grilligheid. Het ordenen van lego-blokjes noemde hij als voorbeeld. Hierbij loop je altijd tegen problemen aan dat je altijd bakjes krijgt met maar 1 blokje. Volgens Bas moet je altijd een restcategorie aanmaken, met de ongeordende blokjes. Erken dat er grilligheid is, standaardiseer wat eenvoudig is. De rest kan in de restcategorie en los je ad-hoc op.
In zijn laatste deel van zijn verhaal ging over zijn twijfel aan efficiëntie. Inefficiëntie kan heel fijn zijn, sterker nog het kan zelf kwaliteit geven in het leven. Als voorbeeld noemde hij het koken op zondag, waar hij de hele middag voor neemt. Hij vatte het zelf goed samen: "inefficiëntie heeft ook wel wat!".
Al met al was de SISlink conferentie voor mij een leuke conferentie: twee goede keynotes en twee presentaties waarin de TU Delft laat zien wat we doen.
No feedback yet
Form is loading...