Wikiwijs in het hoger onderwijs
Afgelopen woensdag was ik op uitnodiging van Robert Schuwer aanwezig bij een brainstorm over WikiWijs in het Hoger Onderwijs. Wikiwijs (het is geen wiki) is een project dat vorig jaar gestart is om (open) leermateriaal beter te ontsluiten, zodat docenten/leraren dit eenvoudig binnen hun onderwijs kunnen gebruiken. Tot nu toe lag de focus vooral op het basis- en voortgezetonderwijs en MBO.
In de komende maanden wil WikiWijs het aanbod ook uitbreiden met materiaal voor het hoger onderwijs, dus voor hogescholen en universiteiten.
De belangrijkste punten voor mij uit die brainstorm waren:
- Er moet nog veel voorlichting plaats vinden voordat docenten "Open Content" gaan gebruiken.
- Een goede integratie met de digitale leeromgeving (zoals Blackboard) is essentieel voor het success.
- Het zou goed zijn om in de opleiding van docenten, zoals BKO-trajecten (BasisKwalificatie Onderwijs) al WikiWijs en andere open leermaterialen te integreren.
- Naast beleid dat er op gericht is om onderwijsmateriaal te delen, heb je ook een promotor in het CvB nodig.
- Vergeet de doelgroep studenten niet in het HO.
- Een docent op HBO is duidelijk verschillend van een onderzoeker die ook lesgeeft op een universiteit.
- Zorg dat je begint met topmateriaal.
1 comment
Comment from: Willem Koper [Visitor]
Helpt het als studenten kennis hebben van didactiek?
Als afgestudeerd onderwijzer week ik 31 jaar geleden uit naar Barcelona alwaar ik tot vandaag de dag me heb toegelegd op het onderwijs van Engels.
De nodige interactie en het voordeel dat ik zelf exstudent ben van de materie, dus geen native die de basiskennis van Chomsky over grammatica niet kent, heeft er toe geleid dat al mijn studenten leerde hoe hun leerproces van een vreemde taal te analyseren.
Nu heb ik een eigen talenservice bedrijf met vele leerkrachten en studenten die op afstand werken en leren. Vooral per telefoon.
zie http://www.backuplines.com
Onze filosofie is dat een vreemde taal leren is als een SPORT leren spelen. Veel oefening en minder regels.
Wij zijn dan ook eerder tutoren dan docenten, otw. TRAINERS ipv. SCHEIDSRECHTERS.
Met de onderwijsrevolutie voor de deur en met alle digitale mogelijkheden zullen we een ander uitgangspunt moeten hanteren misschien de verantwoordelijkheid delen en ook de studenten helpen door inzicht te geven over hoe we leren. Dan kunnen zij zelf kiezen hoe ze wat hen wordt voorgeschoteld willen leren, op de meest interessante en effectieve wijze.
IPV vragen over het gebruik van digitaal leermaterialen, wat vroeger multimedia in de klas werd genoemd, zouden we ons moeten afvragen hoe het gebruik de activiteit en interactie van leerling en leerkracht beïnvloedt.
Wat voor maatschappijbeeld hoort daarbij en nog veel meer diepzinnige punten die ter discussie liggen en dus voor het oppakken door nog niet burntout onderwijspersoneel.
Misschien kunnen we praten over de motivatie voor beide partijen (leerders en exleerders) van de combinatie modern les materiaal, interactieve lesplanning en de voldoening voor de leergenerators (geen docenten) die hun monopolie kwijt zijn.
Misschien is het Montesori onderwijs toch niet geheel achterhaald…
Willem Koper 34 93 266 40 39
Form is loading...