Blackboard 9.1
Vandaag is officieel Blackboard 9.1 vrijgegeven. In deze versie zitten weer een groot aantal verbeteringen en natuurlijk bugfixes. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de veranderen t.o.v. Blackboard 8.
De belangrijkste nieuwe zaken in Blackboard 9.1:
- Course Files
- Custom Course Roles
- Mashups
- Wikis
Announcements
Announcements zijn vrijwel gelijk gebleven t.o.v. Bb8. Docent heeft nu wel de mogelijkheid om de volgorde (prioriteit) van een announcement aan te passen. Verder is de mogelijkheid om een announcement via e-mail te versturen. Er kan nog wel een e-mail verstuurd worden, maar deze bevat niet de bodytekst van de announcement.
Assignments
Assignment kunnen nu niet alleen voor individuele studenten gebruikt worden, maar ook voor groepsopdrachten. Verder kan een docent nu instellen dat een student een assignment meerdere keren (pogingen) inleveren. Ook kan een docent een specifieke student een extra poging geven. Studenten hebben nu naast de mogelijkheid van een tekstvak en upload van bestanden ook de mogelijkheid om links op te nemen naar online documenten en websites.
Verder is er voor studenten nu ook een submission history beschikbaar, zodat ze eenvoudig kunnen zien wat ze hebben ingeleverd en welke feedback daarop is geleverd door de docent.
Bij groep-assignments kan de docent één cijfer geven voor de hele groep, maar ook individuele cijfers per groepslid.
Blogs en Journals
Een compleet nieuwe functionaliteit zijn de blogs en journals. Het verschil tussen blogs en journals is dat journal afgeschermd zijn en in principe alleen voor jezelf en communicatie met je docent. Blogs kan je beschikbaar stellen voor iedereen binnen een cursus of groep. De blogs zijn beperkt qua functionaliteiten en biedt je niet de mogelijkheid om deze buiten de cursus te gebruiken. Ook beschikken ze niet over een RSS-feed, ze worden wel meegenomen in de notificatie.
Docenten kunnen ook cijfers geven voor een blog of journal.
Interface
De gehele interface van Blackboard is vernieuwd. Bij deze vernieuwing is goed gelet op de toegankelijkheid (Section 508 of the Rehabilitation Act). Daarnaast is er nu een strakkere scheiding tussen de content en de opmaak, waardoor het nu veel eenvoudig is om je eigen huisstijl en kleurenpallet toe te passen. Standaard biedt Blackboard al een aantal verschillende 'skins' aan, zoals Bb Learn 9, Blackboard Classic, WebCT look. Ook handig is dat de colorpicker nu ook direct hexadecimaal codes ondersteunt, waardoor je echt alle kleuren kan gebruiken. Hier schuilt natuurlijk ook een gevaar in!
Wat ook geheel nieuw is in de interface, is de mogelijkheid van drag-and-drop. Je kan nu eenvoudig modules verplaatsen op de portal, maar ook de volgorde van het menu veranderen.
In de interface is op veel plekken nu ook een embedded help-functie. Hierdoor kan je als gebruiker eenvoudig opzoeken hoe het werkt. Het is als beheerder ook mogelijk om deze teksten aan te passen voor je eigen instelling.
Calendar
De kalenderfunctie is vrijwel gelijk gebleven. De enige toevoeging is dat je nu ook de duur van een event kan opgeven.
Course Files
Elk bestand dat je upload binnen een course wordt automatisch opgeslagen in het Content System. Als je als instelling geen licentie hiervoor hebt, krijg je echter maar beperkte functionaliteit. Het grote voordeel is dat je alle bestanden die binnen een course gebruikt worden nu op één centrale plaats hebt. Je kan dus vanuit verschillende plaatsen binnen de course linken naar een bestand. Ook kan je eenvoudig het bestand vernieuwen, zonder dat dit invloed heeft op de links in de course. Bestanden die studenten uploaden worden hier niet in geplaatst.
Binnen de Course Files kan je de bestanden ook met een thumbnail view bekijken. Van afbeeldingen wordt er een thumbnail weergegeven, van bestanden worden het icoon van het type weergegeven.
Bestaande bestanden in een course blijven op dezelfde plek staan. Alleen nieuwe bestanden worden automatisch geplaatst in de Course Files. Er is een tool beschikbaar om alle bestanden te verplaatsen, zowel voor een individuele course als een batch.
Doordat bestanden geplaatst worden in Course Files zijn deze ook beter te doorzoeken.
Course Navigation en Content
Het Control Panel voor docenten is nu direct onder het menu geplaatst, waardoor docenten eenvoudiger aanpassingen in een course kunnen doen. Natuurlijk kan het menu-items inline toegevoegd, aangepast en verwijderd worden. De volgorde veranderen kan via drag en drop.
Voor de presentatie van de content heeft de docent nu de keuze uit: Icon View, Icon with Text, of Text Only.
Elke course heeft nu de mogelijkheid van een Course Module Pages waar een docent verschillende modules kan plaatsen, zoals dat ook op de portal is.
Nieuw is dat onder het menu, een apart stukje hebt voor groepen. Hierdoor kunnen studenten meteen naar hun eigen groep toe, zonder iets binnen de cursus te moeten klikken naar groepspagina's.
Het toevoegen van content aan je course is geheel vernieuwd, ook ten opzicht van versie 9.0. Onderstaande afbeeldingen laten zien hoe dit er nu uit ziet:
Custom Course Roles
Tot nu toe waren er 6 default course rollen. In deze versie is het eindelijk mogelijk om hier als beheerder course rollen aan toe te voegen. Daarnaast zijn er zo’n 100 nieuwe privileges die je kan instellen.
Grade Center
Het gradecenter was natuurlijk in Blackboard 8 al volledig vernieuwd. In Blackboard 9 zijn hier een aantal mogelijkheden aan toegevoegd.
- Grading Blogs en Journals
Zoals hierboven geschreven is het ook mogelijk om blogs en journals te graden. - Rubrics for Grading
Docenten kunnen een Rubric toevoegen aan een grade. Een Rubric geeft richtlijnen over hoe het cijfer wordt bepaald. Deze kunnen ook zichtbaar gemaakt worden voor studenten, zodat die duidelijk kunnen zien hoe hun cijfer wordt bepaald. - Anonymous Grading
het mogelijk dat docenten nu anoniem cijfers uitdelen. Pas nadat ze de beoordeling hebben gegeven krijg ze te zien voor welk student dit was. - Grade by Question Attempt
Hiermee kan een docent juist alleen een bepaalde vraag uit een toets of assignment graden. Bijvoorbeeld als tentamen bestaat uit open vragen, kan dit erg makkelijk zijn. - Smart Views
Een docent kan meteen vanuit het Control Panelmenu een bepaalde smart view kiezen. Dit scheelt weer het hele grade center laden en klikken door de docent.
Groups
Het aanmaken van groepen is nu standaard in Blackboard sterk vereenvoudigd. Helaas blijft het nog wel nodig om de Advanced Group Tool te gebruiken, want niet alle functionaliteiten die daar inzitten, zijn overgenomen door Blackboard.
Groupen kunnen nu ook een module-pagina hebben, waarmee groepsleden o.a. eenvoudig kunnen zien wat ze moeten doen, en welke discussie er lopen binnen de groep
Groepsleden kunnen nu ook zelf een discussion board aanmaken. Ook de blogs en journals zijn beschikbaar binnen een groep. Het is ook mogelijk dat studenten zelf groepen aanmaken
Mashups
een mashup is de mogelijkheid om data van ergens anders binnen Blackboard te tonen. Standaard biedt Blackboard de volgende mashups aan:
- YouTube
- Flickr
- SlideShare
Het zou eenvoudig moeten zijn om via een building Block hier zelf mashups aan toe te voegen.
MyPlaces
Op elk moment in Blackboard heb je de mogelijkheid om boven te klikken op My Places. Dit biedt links naar je courses, organisations en instellingen. Ook kan je nu een avatar uploaden (dit is uit te zetten door een beheerder). Deze zie je ook op andere plaatsen weer terug. In het overzicht kan je kiezen welke courses en organisation hier worden getoond.
Notifications
Een vernieuwing en verbetering is alles rondom notificaties. Ten eerste heb je nu een een 'Notification Dashboard'. Hier vind je een overzicht van de laatste wijzigingen, van de taken die je nog moet doen. Je kan notificaties krijgen bij het beschikbaar komen van een nieuwe content item (ook via Adaptive Release), nieuw announcement, nieuw discussieboardbericht of een nieuw cijfer in My Grades. Het mooie van dit alles is dat je als gebruiker zelf kan kiezen voor welke courses en organisations je notificaties wil ontvangen.
User Interface
De gehele user interface is vernieuwd met o.a. drag-and-drop en inline editing. Ook is elke pagina voorzien van embedded help. Het aantal klikken en page reloads is drastisch afgenomen door inline bevestigingen.
Toetsen
Binnen het toetssysteem zijn ook een aantal verbeteringen:
- Questions Finder
Hiermee kan je als docent eenvoudig zoeken naar vragen met verschillende filtermogelijkheden. - Link to Questions
Binnen een toets kan je gebruik maken van een toetsvraag uit een ander toets. Hierbij heb je de optie om de vraag te kopiëren, maar je kan ook linken. Dit betekent dat als de originele vraag wordt aangepast, de vraag ook binnen jou toets wordt aangepast. - Random Blocks
als je als docent een random Block van vragen opneemt, krijg je nu al die vragen te zien, zodat het duidelijk is waar uit gekozen wordt. - Batch deletion en point updates
docenten kunnen nu eenvoudig een selectie van vragen in één keer verwijderen, maar ook bijvoorbeeld het aantal punten per vraag aanpassen. - Copy Test
Het is nu mogelijk voor een docent om een toets te kopiëren en vervolgens aan te passen.
Textbook
Het is nu voor een docent eenvoudig mogelijk om een link naar een boek op te nemen. Hij kan hierbij zoeken op titel, auteur, onderwerp of ISBN-nummer.
Tracking Reports
Course Statistics is omgedoopt naar Tracking Reports en daarnaast ook sterk verbeterd.
Web Services
Blackboard 9.1 is standaard voorzien van allerlei webservices om informatie uit Blackboard te halen, maar ook om informatie in Blackboard toe te voegen of te beheren.
Daarnaast ondersteunt Blackboard nu de IMS-standaard Learning Tools Interoperability (LTI) versie 2.0 (draft).
de Webservices ondersteunen SOAP, het REST-protocol wordt niet ondersteunt. De webservices maken gebruik van het Apache Axis framework.
Building Blocks
Ontwikkelaars van Building blocks kunnen nu hun building Block op meer plaatsen te voorschijn laten komen:
- User context menu op de user list page
- Course context menu on the course list page
- Manage grade center menu
- Mashups menu on any content page
- A button on the Visual Text Box Editor
Nieuw is dat building blocks nu ook via de commandline te beheren zijn. Verder ondersteunt Blackboard niet meer .NET building blocks.
Wikis
Een nieuwe functionaliteit in versie 9.1 is de mogelijkheid om een wiki toe te voegen binnen een course of organisation. Ook een groep binnen een course kan een eigen wiki gebruiken. Functionaliteiten die erin zitten:
- Editen met de VTBE editor
- Versioning en vergelijken van versies
- Grading door docenten
- Viewing participation summaries
- Commenting on wiki pages
- Creating wiki links as course content
- Using adaptive release
- Importing en exporting content
Uploading Multiple Files and Folders
Het is nu mogelijk om in één keer meerdere bestanden en folder te uploaden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Java applet.
5 comments
Comment from: Gerwin Pols [Visitor]
Comment from: ineke janssen [Visitor]
Comment from: Steve Pang [Visitor]
Comment from: willem [Member]
Comment from: Bert Leene [Visitor]
Form is loading...