Wat is er nieuw in Blackboard 9
Zoals beloofd nu een wat uitgebreider overzicht van de nieuwe zaken in Blackboard 9.
Interface
De gehele interface van Blackboard is vernieuwd. Bij deze vernieuwing is goed gelet op de toegankelijkheid (Section 508 of the Rehabilitation Act). Daarnaast is er nu een strakkere scheiding tussen de content en de opmaak, waardoor het nu veel eenvoudig is om je eigen huisstijl en kleurenpallet toe te passen. Standaard biedt Blackboard al een aantal verschillende 'skins' aan, zoals Bb Learn 9, Blackboard Classic, WebCT look. Ook handig is dat de colorpicker nu ook direct hexadecimaal codes ondersteunt, waardoor je echt alle kleuren kan gebruiken. Hier schuilt natuurlijk ook een gevaar in!
Wat ook geheel nieuw is in de interface, is de mogelijkheid van drag-and-drop. Je kan nu eenvoudig modules verplaatsen op de portal, maar ook de volgorde van het menu veranderen.
In de interface is op veel plekken nu ook een embedded help-functie. Hierdoor kan je als gebruiker eenvoudig opzoeken hoe het werkt. Het is als beheerder ook mogelijk om deze teksten aan te passen voor je eigen instelling.
Portal
Op de portal is nu ook de mogelijkheid toegevoegd om subtabbladen te hebben. Dit maakt het voor gebruikers overzichtelijk om tabbladen die bij elkaar horen samen te voegen in een 'Tab Group'.
Belangrijke verbetering is dat de portal nu volledig 3 kolommen is. Totnutoe kan je de linkerkolom maar heel beperkt gebruiken, waardoor vaak besloten werd om deze uit te zetten.
MyPlaces
Op elk moment in Blackboard heb je de mogelijkheid om boven te klikken op My Places. Dit biedt links naar je courses, organisations en instellingen. Ook kan je nu een avatar uploaden (dit is uit te zetten door een beheerder). Deze zie je ook op andere plaatsen weer terug.
Notifications
Een vernieuwing en verbetering is alles rondom notificaties. Ten eerste heb je nu een een 'Notification Dashboard'. Hier vind je een overzicht van de laatste wijzigingen, van de taken die je nog moet doen. Je kan notificaties krijgen bij het beschikbaar komen van een nieuwe content item (ook via Adaptive Release), nieuw announcement, nieuw discussieboardbericht of een nieuw cijfer in My Grades. Het mooie van dit alles is dat je als gebruiker zelf kan kiezen voor welke courses en organisations je notificaties wil ontvangen.
De performance van de What's new is ook verbeterd, waardoor deze nu goed werkt.
Text editor
De teksteditor is weer vernieuwd en werkt nu beter. Vooral erg makkelijk is dat je hem op elk moment kan uitzetten. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd of de HTML geldig is. De editor is nu ook op meer plekken beschikbaar.
Course Control Panel
Binnen een cursus heeft er een grote verandering plaatsgevonden. Het control panel, zoals we dat kennen in Bb Academic Suite, is verdwenen. Het staat nu direct onder het menu en is opnieuw ingedeeld, waardoor je 7 hoofdrubrieken hebt die uitklappen. Dit scheelt voor een docent behoorlijk wat klikken en maakt het een stuk makkelijker.
Course Menu
Het menu is ook goed onderhanden genomen. Zoals al geschreven, kan je de volgorde via drag-and-drop aanpassen. Menu items waar geen content achter staat, worden automatisch verborgen in het menu. De weergave van Tool Links is nu onafhankelijk van de beschikbaarheid van de tool. Oftewel onder het menu Tools hoef je niet alle beschikbare tools zichtbaar te maken.
Om het menu overzichtelijk te houden, heb je nu ook de beschikking over header item en een divider (streepje).
Nieuw is dat onder het menu, een apart stukje hebt voor groepen. Hierdoor kunnen studenten meteen naar hun eigen groep toe, zonder iets binnen de cursus te moeten klikken naar groepspagina's.
Course Homepage
Binnen een cursus heb je nu ook de mogelijkheid van een modulepagina. Deze pagina kan je als docent inrichten met meerdere modules.
Toevoegen van content
Het toevoegen van contentbinnen een cursus is ook overzichtelijk geworden. Er staan nu overzichtelijke dropdown:
- Create item
- Build
- Evaluatie
- Collaborate
- More (zie je alleen als je building blocks hebt toegevoegd die content toevoegen)
Deze indeling is een stuk duidelijker. Daarnaast heb je als docent ook de mogelijkheid om de weergave van de content aan te passen. Je kan hierbij kiezen uit alleen tekst, alleen ikonen of de combinatie.
Assignments
De assignment-functie heeft een aantal belangrijke verbeteringen:
- Multiple attempts
Als docent kan je instellen dat studenten meerdere mogelijkheden hebben om een assignment in te leveren. Bijvoorbeeld eerst een draft, daar geef je als docent commentaar op en vervolgens levert de student het definitief in. - Additional attempts
Ook heb je als docent de mogelijkheid om een specifieke student een extra mogelijkheid te bieden.
Dit is ook in de interface duidelijk weergeven en voor studenten is het ook duidelijk wat hij/zij heeft ingeleverd.
Een belangrijke verbetering is ook de mogelijkheid om een assignment aan te maken voor een groep. Vervolgens kan je deze groep ook in één keer een cijfer geven. Je kan vervolgens dit individueel aanpassen
In Bb9 is eindelijk de dropbox definitief verwijderd.
Blog en Journals
Een compleet nieuwe functionaliteit zijn de blogs en journals. Het verschil tussen blogs en journals is dat journal afgeschermd zijn en in principe alleen voor jezelf en communicatie met je docent. Blogs kan je beschikbaar stellen voor iedereen binnen een cursus of groep. De blogs zijn beperkt qua functionaliteiten en biedt je niet de mogelijkheid om deze buiten de cursus te gebruiken. Ook beschikken ze niet over een RSS-feed, ze worden wel meegenomen in de notificatie.
Group Management
Het hele groepegebeuren binnen Blackboard is volledig vernieuwd. Er zijn veel functionaliteiten aan toegevoegd die we tot-nu-toe met building blocks hadden toegevoegd.
- Group enrollment mogelijkheden: self enroll, manual enroll, random enroll
- je kan instellen dat studenten zelf groepen kunnen aamaken
- het is nu eenvoudig om in één keer een groot aantal groepen aan te maken. Dit wordt een set genoemd. Later kan je op deze specifieke set ook nog wijzigen uitvoeren.
- Groepen beschikken nu ook over een modulepagina, net zoals een course
- Voor groepen zijn nu de volgende tools beschikbaar: collaboration, file exchange, group blog, group discussion board, group journal, group tasks, scholar home en send e-mail.
- Zoals al eerder aangeven kan een groep nu ook een assignment doen. Hier is ook een module voor beschikbaar.
Techniek
Op technisch gebied zijn er ook een aantal veranderen. De belangrijkste is dat PERL niet meer gebruikt wordt voor de interface. Het wordt nu alleen nog gebruikt voor sommige back-end scripts, zoals de snapshot.
Een verandering die gevolgen heeft voor veel building blocks, is de update van Tomcat naar versie 6. Meer hierover kan je lezen op edugarage.com. Ook de hele taglibrary is aangepast.
Administrator Panel
Het administrator panel is volledig heringericht, waardoor je erg loopt te zoeken. Zeker omdat het nu exact gelijk is aan een gewoon tabblad en je dus modules eenvoudig kan verslepen. Ook heb je hier nu 3 kolommen.
Over het algemeen is het allemaal nu wel logischer ingedeeld. Wat een groot voordeel is dat je nu alleen maar de items ziet, die je mag aanpassen.
Priviliges
Er zijn weer meer priviliges bijgekomen die je kan instellen. Een belangrijke verbetering is dat het nu mogelijk is om anderen dan de system admin de Quick Enroll optie te geven. Eindelijk!
Prettig is dat je in de priviliges nu niet meer al die rollen van het Outcomes System ziet als je daar geen licentie voor hebt.
Webservices
Standaard beschikt Blackboard nu over een hele set van webservices. Hier moet ik nog verder in gaan duiken wat je hier precies allemaal mee kan.
Conclusie
Blackboard Learn 9 is een grote stap vooruit qua functionaliteiten en mogelijkheden. Het betekent wel veel veranderingen voor de gebruikers.
2 comments
Comment from: Bert Frissen [Visitor]
Form is loading...