OpenCourseWare Consortium conferentie - dag 1
Vandaag (maandag) was de eerste dag van de OpenCourseWare (Oh Cee Double You). Het begon met een rondje waar alle first-timers (degene die voor het eerst op een OCW-bijeenkomst waren) zich mochten voorstellen. Totaal zijn er zo'n 60 mensen aanwezig, veel uit de US, maar ook allerlei exotische landen, zoals Zuid-Korea, Japan, Zuid-Afrika, en Nigeria.
De bijeenkomst werd geopend door John Dehlin (directeur van het consortium) met een overzicht van wat we de komende twee dagen allemaal te zien krijgen en van allerlei verschillende instellingen de hoogtepunten. Voor de TU Delft is dat we volgende maand live gaan met onze OCW-website.
Na de opening was er een plenaire sessie over het governance model. Doordat het consortium inmiddels bestaat uit meer dan 300 organisaties is het noodzakelijk dat er allerlei zaken nu formeel geregeld worden. Deze sessie was een hele opgave om door te komen.
Obtaining funding
De eerste parallelsessie die ik bewoonde ging over het verkrijgen van financiering. De sessie was behoorlijk op de US gericht, maar toch een paar interessante zaken gehoord:
- betrek studenten bij de ontwikkeling en beschikbaar maken van courses als onderdeel van hun opleiding
- de kosten zitten niet in de systemen e.d., maar puur in de mensen. Het kost gewoon veel tijd.
- Veel tijd gaat zitten in het vervangen of verwijderen van materiaal. Bij USU wordt er bij afbeelding gekeken of deze niet vervangen kunnen worden door flickr-afbeelding of zelf gemaakt kunnen worden.
- Als belangrijk argument om financiering van de overheid te krijgen, wordt gezegd dat de overheid al veel investeert in onderwijs, maar dat dit alleen beschikbaar is voor een selecte groep studenten. Door OCW te steunen, maak je het beschikbaar voor iedereen.
Technical Update and Best Practices
De volgende sessie ging over een technische update en enkele best practices. Als eerste werd er gesproken over de websites, wiki's, mailinglists e.d. Deze zijn allemaal overgezet naar het consortium, tot nu toe draaide deze bij MIT.
RSS 2.0
Een van de nieuwe zaken is dat ze nu een ondersteuning voor RSS 2.0 bieden voor courses. In deze RSS wordt ook een heel aantal metadatavelden meegegeven, zodat deze centraal verwerkt kunnen worden:
- Channel Level (entire feed) -
<Date> - The date the feed was published/updated
<Publisher> - This hasn't quite been decided on but it would be something like "The Open University UK"
<Language> - en-UK
<Rights> - Again, this hasn't been decided yet but it would be something like "Sharealike non-commercial - unless otherwise stated within the material" as sometimes the material has a difference license within the text which is not tracked in a db.
- Item Level (courses) -
<Contributor> - There could be several of these tags for any given unit. The main one would be "The Open University UK" (or something like that), and then their would be extra ones for each of the "users" who contributed to the material.
<Creator> - "The Open University UK" (or something like that)
<Date> - The date the course was updated.
<Description> - The summary of the unit.
<Format> - text/html
<Language> - en-UK (unfortunately there is no way of us knowing for sure that the entire body of text is in English, but we are the taking a 99.9% rule that it is). This would only be for courses that weren't publicly contributed/versioned.
<Publisher> - "The Open University UK" (or something like that)
<Relation> - There would be several of theses, one for each of our "Related educational Resources"
<Rights> - Something like "Sharealike non-commercial - unless otherwise stated within the material"
<Source> - This would be a text string that would contain the name and course number that this material was derived from.
<Subject> - These would be several of these, one for each of our "tagged keywords" for the course.
<Title> - The title of the course
<Type> - "Course" - Although someone questioned this when they saw the DC Tag spec saying it wasn't one of their "registered" words. The nearest we found was "text"
Ik zal dit voor onze OCW-website ook verwerken in de RSS-feed.
OpenID
Er wordt door het consortium gekeken of OpenID interessant kan zijn voor de OCW-beweging. Interessant hierbij is dat ik net in mijn feeds lees dat France Telecom OpenID gaat ondersteunen. Wat ik begrijp is het heel eenvoudig te implementeren.
Mirrorsites
MIT verzorgt alweer een tijdje mirrorsites voor derde wereld instellingen. Op dit moment geven ze op een harddisk de complete MIT OCW-website (300GB) gratis aan de instellingen. Door een deal met een harddisk-leverancier kunnen ze dit gratis doen. Inmiddels zijn er al 113 mirrors actief. De grootste uitdagingen hierbij zijn het goed verzorgen van de updates (2x per jaar) en het probleem dat als iemand content verwijderd wil hebben, dit eigenlijk niet meer kan. De functionaliteit om via een zipfile een complete course te downloaden is ook erg populair.
AdWords
Door gebruik te maken van het Google Grant program kan MIT maandelijks voor een behoorlijk bedrag AdWords inkopen. En dit heeft effect! Ze krijgen nu 40% meer Google Refers. Dit zijn zo'n 300.000 visits per maand.
OCW Finder
Doordat de verschillende OCW-sites nu gebruik maken van de uitgebreide RSS-feeds, kunnen deze courses ook samengebracht worden met een aggregator. Ze maken hierbij ook gebruik van een soort facet browsing. Alleen de OCW-courses zijn hierin opgenomen. De OCW Finder is bekijken op www.ocwfinder.org.
Dit waren de presentaties van het ochtendprogramma, de middag volgt later.
1 comment
Form is loading...