Blackboard portalbijeenkomst
Afgelopen vrijdag was er weer een landelijke Blackboard bijeenkomst. Deze keer was het onderwerp portals met presentaties van KU Leuven, Hanze Hogeschool, ROC Midden-Nederland, Universiteit Wageningen, Universiteit Groningen en TU Delft (door mezelf).
KU Leuven - Ilse Depré
De eerste presentatie werd gegeven - in hoog tempo - door Ilse Depré van de KU Leuven. De KU Leuven verzorgt de electronische leeromgeving Toledo voor de gehele associatie, totaal meer dan 40.000 studenten. Interessant om te horen was hoe zij de achterliggende systemen van al die verschillende instellingen gekoppeld hebben. Daarnaast hebben ze met een aantal eigen gemaakte building blocks functionaliteit toegevoegd. Vooral aardig om te zien was dat zij niet de standaard tab gebruiken voor het Content System.
[lightbox http://foto.e-learn.nl/d/892-1/CIMG0557.JPG [Toledo+]][/lightbox]
Verder hebben ze nu ook een wiki-farm ingericht op basis van MediaWiki en met Single Sign-on met Blackboard.
Ilse had ook een mooie afbeelding met alle koppelingen die ze hebben gerealiseerd:
[lightbox http://foto.e-learn.nl/d/894-1/CIMG0558.JPG [Koppelingen van Toledo]][/lightbox]
Hanze Hogeschool - Frits Salomons
Frits liet zien hoe zij een intranet hebben gerealiseerd in Blackboard. Ze hebben hierbij gebruik gemaakt van een community om alle content in te plaatsen en je ziet dat Blackboard daar niet echt voor geschikt is.
ROC Midden Nederland - Henk van Rijssen
Bij de ROC gaan ze ook heel duidelijk uit van het principe van Single Point of Information. Interessant was dat door het gebruik van Blackboard als portal, het gebruik van de courses ook verbeterd is. Interessante uitbreiding die zij hebben zijn de klasselijsten, waar docenten de foto's van hun studenten kunnen zien.
Wageningen UR - Oscar Vonder
De WUR gebruikt Sharepoint als portal en Blackboard alleen voor de courses. Ze zijn hierbij uitgegaan van wat de student dagelijks doet:
- Cijfers controleren, zijn er nog nieuwe cijfers ...
- Welke taken moet ik binnenkort inleveren ...
- Waar is mijn volgende college ...
- Wat moet ik nog lezen voor de volgende les ...
- Hoe kom ik in contact met klasgenoten ...
- E-mail lezen ...
- Voor wanneer moet ik mijn boeken verlengen ...
Voordat ze begonnen was een student 9 minuten bezig om uberhaupt op de verschillende websites te komen. Nu kunnen ze in één keer inloggen op de portal en zien ze al deze informatie. Informatie die zij op de portal hebben staan is:
- Onderwijsnieuws
- Announcements (uit Blackboard en Sharepoint Teamsites)
- Cijfers
- Courses (niet alleen Blackboard)
- Course Schedule met een knop om dit in één keer aan je Outlook toe te voegen)
- Dictaten bestellen
- Links for you met allerlei links voor de student
- My Library met uitleengegevens van welke boeken je hebt geleend en wanneer je ze weer moet inleveren.
- My Outlook Today (koppeling met Exchange van de mail, tasks en agenda)
Zij hebben dit gerealiseer door gebruik te maken van een ESB gebaseerd op Oracle en met veel gebruik van database views. Belangrijke ervaringen van hun zijn:
- Kies voor welke bron leidend is
- De administratie moet zeer actueel zijn
- Men rekent de portal af op het falen van de backoffice en procedures
- Begin stapsgewijs
- Verkom weerstand en vervang niet je hele back-office.
Haagse Hogeschool - Chris Japing
Bij de Haagse Hogeschool hebben ze op een namiddag besloten dat ze Oracle Collaboration Suite gingen gebruiken. Als ik de presentatie zo zag is er nog steeds geen duidelijk keuze gemaakt voor Blackboard of Oracle, dit komt vooral doordat ze niet geïntegreerd zijn. Of zoals Chris het zei: student gaan naar de portal en klikken dan meteen door naar Blackboard.
TU Delft - Willem van Valkenburg
Deze presentatie mocht ik zelf verzorgen. Ik heb hiervoor dezelfde presentatie gebruikt als in Nice, alleen met een ander verhaal en natuurlijk de nieuwe ontwikkelingen.
RU Groningen - Lisette Bakalis
Als laatste gaf Lisette een korte samenvatting van de dag en liet ze kort zien wat ze in Groningen hebben gerealiseerd. Haar verhaal had ik ook al gehoord in Nice, dus daar weinig nieuws.
Al met al was het weer een nuttig dag in het hoge Noorden. De volgende bijeenkomst is op 2 oktober weer in Groningen (deze keer georganiseerd door de Hanze Hogeschool) en het onderwerp is toetsen.
No feedback yet
Form is loading...