Sakai bij de UTwente
Op de website van de Universiteit Twente staat nu het eindrapport van het project pilotfase Campus Blend Using Sakai. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze op dit moment de keuze nog niet durven maken om voor Sakai te kiezen.
In de verschillende rapporten zijn verschillende zaken toegelicht. De punten die mij opvielen in het eindadvies zijn:
- "De sakai community is op de goede weg. De focus zou in de toekomst enigszins verlegd kunnen worden."
Volgens mij bedoelen ze hier te zeggen dat de focus verlegd MOET worden omdat deze op dit volledig gericht gericht is op techniek en op de VS. De (eind)gebruiker wordt vergeten. - "Het SOA enabled zijn is bij Sakai niet iets wat er, zoals bij andere oudere leeromgevingen, achteraf aan is toegevoegd, maar is de basis waarop Sakai is ontworpen. Sakai is SOA by design!"
Dit is natuurlijk harstikke goed, hoewel ik hier tussen de regels door wel enig commentaar lees over de integratie tussen de verschillende componenten. - "De ondersteuning voor open standaarden en specificaties is voldoende."
Dit valt me toch echt tegen. Van een open-source product mag je toch verwachten dat deze alle open standaarden en specificaties ruim omarmt. Vooral het ontbreken van een SCORM afspeler vind ik teleurstellend. - "Op basis van de resultaten uit de onderwijspilots en de functionele analyse van het projectteam moet echter ook geconcludeerd worden dat de release 2.3.1 van Sakai niet voldoet voor een UT-brede implementatie."
Dit is toch een schokkende conclusie! Voor het primaire doel waarvoor Sakai bedoeld is, wordt het te licht bevonden voor een universiteitsbrede implementatie.
1 comment
Comment from: Wytze Koopal [Visitor]
Willem, bedankt voor de aandacht van jou voor de rapporten!
Dan inhoudelijk enkele opmerkingen:
1/ Kijkend naar de ontwikkelingen in 3TU verband is vooral de conclusie “Sakai is SOA by design” denk ik een aardige om eens over na te denken. Dit gebeurt overigens al in één van de werkgroepen die we als 3TU hebben ingericht.
2/ Sakai is functioneel inderdaad nog niet waar het moet zijn. Of dat zo schokkend is… ik denk het niet: elke oplossing heeft plus- en minpunten. Wat hier heel duidelijk meespeelt is dat we nu weloverwogen te werk gaan, immers we hebben op dit moment een oplossing in gebruik (TeleTOP) die (functioneel gezien) nog net iets beter is.
Mocht je (of een lezer van dit weblog) nog vragen hebben, dan zijn we natuurlijk bereid om die te beantwoorden. Een eerste gelegenheid om vragen te stellen is aanstaande woensdag, 4 juli, bij de volgende bijeenkomst van de Sakai SIG NL in Utrecht bij SURFfoundation. Een agendapunt zal in ieder geval zijn een presentatie van de UT over ons project.
Form is loading...