De nieuwe student door Robert-Jan Simons
Gisteren bij de landelijke Blackboard bijeenkomst was Robert-Jan Simons één van de sprekers. Hij is hoogleraar 'Didactiek in digitale context' aan de Universiteit Utrecht. Hij begon met een erg passende metafoor over kikers in de pan.
Als je kikkers in een pan met warm water gooit, springen ze er meteen uit. Als je kikkers in een pan met koud water gooit en het water opwarmt blijven ze in de pan (en gaan ze dus dood).
Dit zelfde gedrag zie je bij veel docenten. Disruptieve veranderingen zullen ze meteen ter zijde leggen, terwijl als het geleidelijk gaat ze het uiteindelijk wel meegaan in de verandering.
Robert-Jan haalde een aantal anderen aan bij het onderbouwen van zijn verhaal. Vooral het onderzoek van Carl Rohde vond ik interessant, voornamelijk omdat ik het niet kende. Carl Rohde doet onderzoek (via een virtueel netwerk van trendwatchers en marktonderzoekers) naar de jeugd. De belangrijkste kenmerken van de huidige jeugd zijn:
- Game generation
De jeugd gaat liever gamen dan tv kijken, vanwege de interactie en spanning. Ze zijn op zoek naar de interactive kicks.- The search generation
Ze zijn vooral op zoek naar geborgenheid en onzekerheidsreductie- Extended home
Je huis is waar je vrienden zijn. Via mobieltje (en andere mogelijkheden) ben je altijd (24x7) in contact met ze.- Lived experience
Ze zijn op zoek naar authentieke gebeurtenissen. Het gaat om vriendschap, eenvoud en het speciale.- Respect my authority
Ze willen zelf alles bepalen. Belangrijk is hierbij een cool personalisation en customisation
De volgende expert die hij noemde was Wim Veen met de kenmerken die hij ziet bij de jeugd:
- Integrated scanning skills
- Multitasking
- Processing discontinued information
- Non-linear approaches
Als derde experts noemde hij de schrijvers van het boek Generatie Einstein, Boschma en Groen. Zij noemen als belangrijkste kenmerken:
- Ze zijn mediasmart
- Ze zijn professionele ontvangers
- Ze staan continue met elkaar in contact
- Media (foons, ipods, pda, etc) hebben emotionele waarde
- Wereldwijd hobby- en interessenetwerk
- Open twee-richtingcommunicatie, zoals weblogs
- Authenticiteit als belangrijke waarde
Verder noemde hij Stefaan van Hooydonk met het verhaal over digital natives vs. digital immigrants en Diana Oblinger van Educause.
Volgens Simons is de kern:
- de sociale netwerker
- authentieke ervaringen centraal
- visualiteit
- ict als commodity
Doel van een HO-instelling is dat een student uiteindelijk lid wordt van een academische community. Een student als klant zien, is hierbij niet de juiste weg!
Wat moet het HO doen volgens Simons?
- Het onderwijs aansluiten bij de kenmerken van de nieuwe generatie, o.a. door meer moderne technologie te gebruiken.
- Studenten leren om op 'academische' wijze te studeren
- Flexibilisering en differentiatie
Simons gebruikte tijdens zijn verhaal verschillende filmpjes met interviews met jongeren om zijn verhaal te ondersteunen.
2 comments
Comment from: Rino Zandee [Visitor]
Comment from: I Schouten [Visitor]
Form is loading...