Een wiki gebruiken binnen een bedrijfsomgeving
In een traditioneel CMS wordt er vooraf besloten, meestal door een centrale editor, of de content op de website gepubliceerd mag worden. In een wiki, schrijft de auteur een stuk en staat dit meteen online zonder eindredactie en goedkeuring. Snelheid en flexibiliteit zijn dan ook de grote voordeel van een wiki t.o.v. veel CMS-en.
Maar veel bedrijven willen toch iets van controle hebben. Dit kan met de meeste wiki's, maar deze controle vindt altijd achteraf plaats.
De meeste wiki's hebben een "Recent Changes" pagina dat een overzicht geeft van alle recente wijzigingen. Als de wiki met registratie werkt, dan staat er ook bij wie iets heeft aangepast. Bij voorkeur kan je via een RSS-feed (of e-mail) op de hoogte blijven van de wijzigingen. Zien wat de wijzigingen zij is de eerste stap, dan moet je er ook nog iets mee kunnen doen, namelijk een wijziging terugdraaien en het vergelijken van twee versies.
Een toenemend probleem is spam op wiki (en op weblogs). Wiki's bieden hiervoor twee oplossingen:
- beperking van bepaalde woorden en regular expressions.
- toegang blokkeren op basis van excessieve activiteit.
De sommige wiki's bieden de mogelijkheid om gebruikers aan te maken en daar bepaalde rechten aan te geven, zoals lezen van een pagina, schrijven van een nieuwe pagina, bewerken van een pagina en een versie terugdraaien. Er zijn ook al enkele wiki die de mogelijkheid bieden om gebruikers te koppelen met LDAP/ Active Directory.
Conclusie
Wiki's kunnen zeker wel beheerd worden, maar dit vergt wel een andere benadering van de beheerders. Wiki's bieden grote voordelen als flexibiliteit en snelheid belangrijk zijn.
No feedback yet
Form is loading...